T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / OSMANGAZİ - Osmangazi Halk Eğitimi Merkezi

Haberler

Ara

HİJYEN KURSLARIMIZ BAŞLIYOR..
Her Cumartesi Saat 09:00 Da Muradiye Merkez Binamızda Yapılmaktadır. Başvuruyu Hafta İçi Hergün Mesai Saatleri İçerisinde Kurumumuzdan Yapabilirsiniz.

Ara

A1,A2,B1 Düzeyinde pazartesi kurslarımız açılacaktır. Başvuru için Osmangazi Halk Eğitim binamıza uğrayınız.

Ekm

Ekm

Ekm

Tem

  Osmangazi Halk Eğitimi Merkezi kişisel gelişim, istihdama dayalı mesleki eğitim, sanat, spor gibi onlarca alanda faaliyet gösterirken kültür ve sanat alanında da pek çok önemli faaliyet yapmakta. Bunlardan birisi de Tezhip Sanatının toplumda tanıtılması, yaygınlaştırılması adına açılan Tezhip Kursu… Sözlükte “altınlamak” anlamına gelen tezhîb kitap sanatlarının önemli bir dalıdır. Tezhip sanatının temelinde deseni oluşturan motifleryer alır. Tezhipte kullanılan motifler diğer süsleme sanatlarında görülen motiflerden daha küçük ve sadedir. Bu sanatla uğraşanlara müzehhib adı verilmektedir. Sanatkarın düşünce boyutu ve gözüyle şekiller motiflendirilerek başta ibadethaneler olmak üzere çeşitli mekanlarda toplulaştırılır. Osmangazi Halk Eğitimi Merkezi’nde Tezhip Sanatı alanında görev yapan aynı zamanda Kültür Bakanlığı sanatçısı olan Öğretmen Meliha Kantarcı kursla ilgili bilgi verirken; “Bu kurslarla Geleneksel Türk İslam Sanatlarını yeni kuşaklara aktararak, toplumumuzun tüm katmanlarına tanıtmak istiyoruz. Çalışırken insanı dinlendiren, tarihin derinliklerinde kültürel ve manevi yolculuk yapmanın hazzını tattıran bir kurs. Kursa katılanlar bir sanat öğrenmenin yanı sıra, işin manevi yönüyle de büyük bir haz duyuyorlar” dedi. Halk Eğitimi Merkezi Müdür Mehmet KÖSE; ”Pek çok alanda olduğu gibi, kültür ve sanat alanında yaptığımız çalışmalarla da vatandaşlarımıza kültürel mirasımızı tanıtmanın, gelecek kuşaklara aktarmanın gayreti içerisindeyiz. Vatandaşlarımızı kurs merkezlerimize bekliyoruz.” Açıklamasında bulundu. Abdal Kültür Merkezinde Geleneksel Türk İslam Sanatları alanında 1564 ve 504 saatlik kurlar halinde düzenlenen kurslarda, başta hat sanatı olmak üzere pek çok motifin süslemesi yapılmaktadır. Bu kurslarla kursiyerlere, geleneksel Türk İslam Sanatlarında Tezhip programını bitiren bireyin, klasik üslupta murakka yaparak altın kullanması, bitkisel motif ve zencerek uygulaması, motiflerle belli bir alan içerisinde kompozisyon oluşturarak farklı simetrik alanları tasarlaması, Türk-İslâm sanatlarında kullanılan rûmî çeşitlerini özellikleriyle birlikte uygulaması, klasik tezhip uygulamalarını ve eserlerini çözümlemesi amaçlanmaktadır.

Tem

Öğretmenlik ve Öğretim Alanında yer alan “Ücretli Öğretmenler İçin Özel Eğitim Kursu Uygulamarı” başladı. Üniversitelerin lisans veya ön lisans bölümlerinden mezun olanların katılabildiği kurs programı 80 saat süreli olup alanında uzman eğitimciler tarafından verilmektedir.

Tem

  Her türlü meslek kolunda çalışanlara yönelik düzenlediğimiz İş Sağlığı ve Güvenliği Kurslarımız, alanında uzman eğitimcilerimiz tarafından Muradiye Merkez Binamızda yapılmaktadır.

Haz

Gelişmekte olan ülkelerin en temel ihtiyacı yetişmiş iş gücü yani nitelikli eleman gereksinimidir. Her ülke eğitim politikasını belirlerken, eğitim çağındaki nüfusunu genel eğitim ve mesleki eğitim diye gruplamalar yaparak, eğitim çağındaki nüfuslarının üretim, gelişim ve yönetim odaklı yönlendirme planlarını yapmaktadır.

Ülkemiz, çalıma iş gücü zenginliği bakımından kurucu üyesi olduğumuz Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında önde gelmektedir. Hal böyle iken; üretim sektöründe, hizmet sektöründe, tarım sektöründe, hayvancılık sektöründe, kültür ve sanat sektöründe çok bileşenli nedenlere bağlı olarak, nitelikli eleman yetiştirmekte sıkıntı çekiyoruz. Kalkınmamızın ve gelişmemizin kompetanı olan bu sektörlere, çarklarının dönmesini sağlayacak yeteri kadar nitelikli eleman yetiştirilememesi Türkiye Yüzyılı’nın hedeflerine ulaşması hem zaman alacak hem de istenilen düzeyde gerçekleşmeyecektir. Öte yandan Meslek Liseleri, Mesleki Eğitim Merkezleri, Üniversitelerin Mesleki Eğitim Bölümleri, iş piyasasının aradığı nitelikte elemanı yetiştirmede yetersiz kaldığı gibi, saha çalışması yaparak hangi iş kolunda ne kadar kalifiye elemana ihtiyaç duyulduğu konusunda da kapsamlı bir çalışma yapmada yetersiz kalmakta ya da yapılamamaktadır. Mesleki eğitimin önemine ilgili kurum ve mesleki örgütler tarafından 10 yıllardır vurgu yapılıyor olmasına rağmen, hâlâ ülkemizde bu alanda söylemlerin eyleme geçirilmesinde önemli bir mesafe kat edilememiş adeta bir kısır döngüdür devam etmektedir. İşte tam bu safhada ülkemizde faaliyet gösteren güzide kurumlarımızdan Halk Eğitimi Merkezleri akıllara gelmekte… Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı faaliyet gösteren Halk Eğitimi Merkezleri, modüler kurs programına dayalı olarak her yaştan insana eğitim hizmeti vermektedir. “Her zaman her yerde herkes için eğitim” anlayışı içinde faaliyet gösteren bu kurumlar, istenilen her yerde, istenilen her alanda ve istenilen her meslek ve iş gurubunda kurs formatında eğitim vererek, çok kısa zamanda kişileri nitelikli hale getirerek çalışma hayatına hazırlamakta ve üretim - hizmet sektörüne nefes aldırmaktadır. Ülkemiz için, sürdürülebilir kalkınmanın, iş piyasasının ihtiyacı olan kalifiye elemanın kısa yoldan yetiştirilmesinde başvurulacak en önemli kurumlar Halk Eğitimi Merkezleridir…

Devletimizin bir kurumu olan Halk Eğitimi Merkezleri, her yaştan herkese modüler programlarla vereceği eğitimler sonucunda, piyasanın nitelikli iş gücü ihtiyacını çok kısa zamanda karşılayacak potansiyele sahiptir.. Yıllarca liselerde, üniversitelerde okuyarak mezun olan ya da olamayan, istediği mesleği yapamayan, bir meslek sahibi olmak isteyen yüz binlerce insanımıza, istedikleri mesleki becerileri kısa yoldan kazandırarak çalışma hayatına dahil etme potansiyeline sahip olan kurumlar Halk Eğitimi Merkezleridir. Aynı zamanda bu kurumların, “ben üretim yapmak istiyorum, daha fazla ihracat yapmak istiyorum, ancak çalıştıracağım kalifiye eleman bulamıyorum” diyen işletmelerin de en büyük nitelikli iş gücü kaynağı olma potansiyeline sahiptir.

Bunun için yapılacakları 5 maddede şöyle özetleyebiliriz. 1. Halk Eğitimi Merkezlerinin zengin işlevi kamuoyuna iyi tanıtılmalı. 2. Alt yapısı uygun olan Halk Eğitimi Merkezleri ile işletmeler direk protokol imzalayarak, ihtiyaç duyulan kalifiye eleman yetiştirme yoluna gidilmesine imkan tanınmalı. 3. Mesleki eğitim alanında kurs faaliyetine katılan kursiyerlere, eğitimleri süresince belli bir ödeme yapılmalı. 4. Alt yapısı uygun olan Halk Eğitimi Merkezleri’ne, eğitimini verdikleri mesleki alana/kursa ilişkin eğitim alan kursiyerlere kalfalık ve ustalık belgesi verebilme yetkisi tanınmalı. 5. Mesleki alanda eğitimini alarak kurs faaliyetini başarıyla tamamlayan kursiyerlerin, protokole bağlı olarak işletmelerde istihdamı sağlanmalı. Özetle; ülkemizde sayıları 1000’e ulaşan Halk Eğitimi Merkezleri’nden, alt yapısı uygun olanların (Ör. Bursa Osmangazi Halk Eğitim gibi) istihdam odaklı mesleki eğitim kurs faaliyetlerine ağırlık vermeleri zaman kaybetmeden sağlanmalıdır.

Bölgesel hatta lokal olarak belirlenecek Halk Eğitimi Merkezleri, yörede ihtiyaç duyulan mesleki çalışmaları yapması yönüyle temayüz etmeli, o özelliği ile tanınır bilinir hale gelmelidir. Mehmet KÖSE Osmangazi Halk Eğitimi Merkezi Müdürü

 

Haz

  Çağlayan Köyü’de açılan Kadın Giysi Dikimi Kursu Sergisi’nin açılışı görülmeye değer bir sergi oldu. Çağlayan Köy Kurs Merkezinde 18 Kursiyerin katıldığı kursun sergisinde Kadın giysilerinden erkek giysilerine, çocuk giysilerinden aksesuara 1000’ e yakın giysi ürünü sergilendi. Vatandaşlarımızın büyük beğenisini alan el sanatları ürünleri yöresel kıyafet zenginliklerini de yansıtmakta. Açılışta bir konuşma yapan Osmangazi İlçe Kaymakamı Ali Partal; “Amacımız ilçemizdeki tüm vatandaşlarımızı Halk Eğitim kurslarımızla buluşturmak. Hayat boyu öğrenme faaliyetlerini halkımızın tüm katmanlarına yerinde sunarak onları mesleki eğitim, istihdam odaklı kurslarla buluşturmak istiyoruz.

Ayrıca bu kurlara katılan hanmlarımızın çoğunu “Nerede Kalmıştık” projesi kapsamında bir şekilde öğrenim hayatları yarım kalmış olanları,

Açık Ortaokula ve Açık Lise’ye kayıtlarını yaparak, öğrenimlerine tamamlamalarına da katkı sağlıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Kurum Müdürümüz Mehmet Köse “ilçemizdeki 136 mahallemizde vatandaşlarımıza, 4 bine yakın kurs faaliyetimizle vatandaşlarımıza hizmet vermeyi anaç edindik. Yeterki vatandaşlarımız kurs merkezlerimize gelsinler.” açıklamasında bulundu. Serginin açılışı; Vali Yrd Sn H Serdar Cevheroğlu İlçe Kaymakamı Sn Ali Partal, İlçe Sağlık Md Betül Bakış, İkçe Jnd Komutan V Teğmen Alper Öz, İlçe Milli Eğt Md Gürhan Çokgezer, Halk Eğitim Merkezi Md Mehmet Köse, Çağlayan Köyü Muhtarı Mustafa Cebeci kursiyerler ve vatandaşların yoğun katılımı ile yapıldı.

 

Haz

ile Okulu Projesi Kapsamında Cem Sultan Aihl’de yaptığımız Aile Eğitimi Kursunu tamamlayanlara belgeleri Okul Müdürü Halil İbrahim Kahya’nın da katılımı ile verildi Kurum Müdürümüz Mehmet Köse, 19 kursiyerin 44 saat süreyle eğitim aldığı kursa emek veren öğretmenimize ve kendini geliştirmek hayata dair, aileye dair yeni şeyler öğrenmek için kursa gelen vatandaşlara teşekkür etti.

Haz

  Osmangazi Halk Eğitimi Merkezi olarak yıl sonu sanatsal faaliyet sergilerini, vatandaşların beğenisine sunmaya devam ediyoruz. Sümbüllü bahçe konağında açılan Filografi Sergisine Osmangazi Belediye Başkan Vekili Bülent Hamdi Cingil, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Vekili Fahrettin Tüccaroğlu, çevre okul müdürleri davetliler ve kursiyerler katıldı. Tasarlanmış bir motif ya da desenin, ahşap malzeme üzerine çiviyle çakılması ve arasından çeşitli renklerde iplik veya teller geçirilmesi ile oluşturulan, farklı motif ve desenlerin ortaya çıkarılmasını sağlayan bir el sanatı olan Filografi sergisinde 50 den fazla kursiyerin 100’e yakın eseri sergilenmekte. Sergi açılışında bir açıklama yapan Kurum Müdürümüz Mehmet Köse “Halk eğitimler devletimizin vatandaşlarımıza direkt açılan gönül kapısıdır. İlçemizdeki 136 mahallenin tamamında kurs faaliyetlerimiz bulunmakta. Vatandaşlarımızı kurs merkezlerimize bekliyoruz.”dedi. Açılışına bölge mahalle muhtarlarının da katıldığı ve 5 gün ziyaretçileri ağırlayacak sergide Bursa motifli, kültürel ve dini inancımızın sembollerini içeren eserler katılımcılardan büyük beğeni aldı.

Haz

Kâinatın Efendisi öyle buyuruyor… “Kolaylaştırınız güçleştirmeyiniz, Sevdiriniz nefret ettirmeyiniz…” Bir şekilde öğrenim hayatı yarım kalmış yada devam edememiş bedensel engelli vatandaşımıza, ilkokul diploması yerine geçecek olan, 1. ve 2. Kademe Okur Yazarlık Belgesi için, KENDİNE EN UYGUN yerde yapılmasını istediği sınav uygulamamızdan…

Haz

Osmangazi Halk Eğitimi Merkezimiz ve Osmangazi Belediyesi işbirliği ile yürütülen kurs faaliyetlerimize ilişkin yıl sonu sergimizin, el emeği göz nuruyla ilmek ilmek işlenen sanatsal şaheserleri Soğanlı Kültür Merkezinde sergilendi. Vatandaşlardan yoğun ilgi gören sergimizin açilis törenine Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar’in yani sira Osmangazi Kaymakami Ali Partal, Bursa Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Arif Bayrak, AK Parti Osmangazi Ilçe Baskani Ufuk Cömez, Osmangazi Ilçe Milli Egitim Müdürü Gürhan Çokgezer, Osmangazi Ilçe Müftüsü Mehmet Uzun, Osmangazi Halk Egitim Merkezi Müdürü Mehmet Köse, Osmangazi Kent Konseyi Baskani Ridvan Güler, AK Parti il ve ilçe yöneticileri, muhtarlar ile çok sayida vatandas katildi.

 

 

Haz

Törende bir konuşma yapan kurum Müdürümüz Mehmet Köse; “çeşitli sebeplerle okula gidememiş vatandaşlarımızı okur yazar yapmak için, ilçemizdeki 136 mahallemizde ve tüm okullarımızda bu kursları açmaktayız. Vatandaşlarımızı kendilerine en yakın Halk Eğitimi Kurs Merkezimize, mahalle muhtarlıklarına, okula, Kuran Kuru’namüracaat etmeye bekliyoruz” dedi. Okuma Yazma Kursuna katılan 36 bayan kursiyere belgeleri, törene katılan protokol tarafından verildi.