T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / OSMANGAZİ - Osmangazi Halk Eğitimi Merkezi

HALK EĞİTİMLER, KALİFİYE ELEMAN YETİŞTİRME MERKEZLERİ...

 

   Ülkemiz nufus yapısı itibari ile üretim için Dünya'da en uygun potansiyele sahip nadir ülkelerden biridir.

   Kalkınmada; iş gücü maliyetinin azaltılması, istihdamı destekleyen yapısal büyüme, kalifiye eleman yetiştirmede kamu kurumlarının ve özel teşebbüslerin koordineli olarak faaliyet göstermesi önem arzetmektedir.

   Toplumumuzdaki yetişkin niteliksiz iş gücünün, nitelikli hale getirilmesi için,  Halk Eğitimi Merkezleri (HEM) mükemmel bir kamu kurumudur.

   HEM'lerde uygulanmakta olan 72 alanda 3647 Eğitim Programından 2741 tanesi Mesleki Kurs Programıdır. Nitelikli iş gücü, istihdam için olmazsa olmaz. Bu itibarla Halk Eğitimi Merkezleri (HEM), İşletmelerin ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman yetiştirme Merkezleri olarak ele alınmalıdır.

   2021 Yılı 10 Haziran TUİK verilerinr göre işsizlik oranı ülkemizde %13.9  olduğu yönündedir. Oysa ki saniyide, turizimde, hizmet sektöründe açık olan kalifiye iş gücünü de karşılamada sıkıntı çekilmektedir.

   Sürdürülebilir kalkınmanın geliştirilmesi, işsizliğin önlenmesi adına atılacak en anlamlı adımlardan birisi de, Halk Eğitimi Merkezlerinin bu alandaki faaliyetlerine ağırlık verilmesidir.

   Bunun için;

1. Bölgesel, yerel nitelikli iş gücü ihtiyaçları tespit edilmeli.

2. İşletmelerle, İŞKUR'la koordineli olarak çalışılmalı.

3. Halk Eğitimi Merkezlerinin kendi bünyelerindeki yada alt yapısı uygun kamu - özel kuruluşların eğitim atölyeleri de kullanılarak nitelikli iş gücü yetiştirme hamlesi başlatılmalıdır.

4. Belirlenecek kriterleri taşıyan Halk Eğitimi Merkezlerine, Mesleki Yeterlilik Belgesi verme yetkisi tanınmalıdır.

   Kimi çevrelerce işsizliğe sebep olarak görülen; yapısal sorunlara, yüksek işgücü maliyetlerine ve  istihdam yaratmayan büyümeye uygulanacak bu yöntemlerle nispeten yardımcı olunacaktır.

   Yakın gelecekte insanların sahip olduğu bir meslek de, temel yaşam giderlerini karşılamada yeterli olmayacaktır. Bu nedenledir ki Halk Eğitimi Merkezleri, insanlar için birden fazla meslek sahibi olma zorunluluğunu karşılayabilecek en ideal kurumlar olacaktır. 

   

Mehmet KÖSE

Osmangazi HEM Md.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.06.2021 - Güncelleme: 14.06.2021 00:16 - Görüntülenme: 258
  Beğen | 1  kişi beğendi